Vilken växel i vilken hastighet?

Det finns ingen satt regel per automatik vilken växel som ska användas vid vilken hastighet. Detta dels eftersom alla bilars motorer och växellådor varierar men mestadels för att man ska ha olika växlar beroende på ifall vägen lutar nedför, uppför eller är på rakt plan.

Låt oss säga att bilen är på rak mark och är 6-växlad. Då ska man följa riktlinjerna att ha 3:an vid 25km/h, 4an vid 40km/, 5an vid 50km/h och 6an vid 65km/h. Ettan ska enbart användas vid start i ungefär två billängder och tvåan användas för att accelerera upp.

Ifall bilen inte skulle ligga på rätt växel vid rätt tillfälle så kommer du antagligen höra eller känna detta. Om man har för låg växel så känner man antingen att motorn jobbar väldigt hårt genom snabba vibrationer och att motorn låter högt. Vid för hög växel så kan bilen rycka till, samtidigt som motorn är nästan helt tyst.

Eftersom alla bilars växellådor och motorer varierar så finns som sagt inga fast regler. Det man kan göra istället är att kolla på varvtalsmätaren. Denna bör ligga mellan 900-1300 varv per minut för att man ska eco-driva. Under acceleration på ettan och tvåan kommer varvtagen vara något högre. Du som övningskör kan prova att köra med 4an och att köra med 5an på en 50-väg och märka hur varvtalet kraftigt förändras.