Så tjänar du pengar till klassen

Ska ni åka på klassresa? Det är många företag som hjälper er att tjäna pengar till klassen eller studenten och samtidigt göra gott för miljön. Sälj olika produkter som uppskattas i varje hushåll och där de flesta varor också är rättvisemärkta såsom KRAV, UTZ, ekologiskt och Fairtrade.

I den här artikeln går jag igenom de olika sätt som ni kan tjäna pengar till klasskassan och klassresan:

INTRODUKTION

Tjäna pengar till klassen

De flesta skolklasser vill någon gång hitta på något riktigt kul tillsammans. Det kan vara som ett sista härligt minne innan klassen splittras inför högstadiet eller gymnasiet. 

Det kan också vara för att ni är ett härligt gäng och vill göra något kul tillsammans. Att resa är ett bra sätt att göra något roligt tillsammans. 

Varför inte förena nytta med nöje? Besök en plats eller stad ni pratat om i skolan. Det kan vara en historisk plats för att se hur den ser ut idag eller lära er mer om djur och natur i en djurpark. 

Så tjänar du pengar till klassen

Jag har valt ut några riktigt bra sätt för er klass att tjäna ihop pengar till en kul skolresa. Nu är det bara att sätta igång att sälja och se fram emot ert äventyr! Dessa är bara alternativ som jag rekommenderar men om ni hittar andra sätt så kör på!

  1. Sälj funktionskläder från Ullmax
  2. Sälj kaffe genom Fikakassan.se
  3. Sälj kaffe genom Kakservice.se
  4. Sälj grillkol genom Grillkol.se
  5. Sälj kryddor genom Kryddskafferiet.se
  6. Städa och tjäna pengar genom Stadasverige.se
  7. Sälj tandborstar och fryspåsar genom Freshab
  8. Sälj blommor genom Tulpankungen
  9. Sälj delikatesser genom Finsmakarna.se
  10. Sälj strumpor genom Sockgrossisten.se
  11. Sälj olika produkter genom Säljdirekt.se
  12. Sälj grillsås genom Gorilla.se
  13. Sälj sport- och underkläder genom Gutz.se
  14. Sälj chips genom gårdschips.se

1. Sälj funktionskläder från Ullmax

Ullmax erbjuder lättsålda och prisvärda produkter av hög kvalitet och ni kan tjäna pengar till klassen genom att sälja deras produkter. Ni kommer igång snabbt och enkelt, och får hjälp från start till mål..

Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till klassen med Ullmax.

2. Sälj kaffe genom Fikakassan.se

Det är smartast att sälja är något som alla behöver. Fikakassan.se erbjuder ett paket med kaffe som består av tre olika smaker. Paketet är rimligt prissatt men ändå med bra vinst för er som säljer. Det är en produkt alla behöver, till bra pris och marginal. Kan det bli bättre?

3. Sälj kakor genom Kakservice.se

Vem kan säga nej till goda kakor eller godis? Kakservice har ett brett sortiment av godsaker som passar de flesta smaker. De som försöker leva lite nyttigare kan köpa knäckesticks. Många olika sorter till rimliga priser gör att det är lätt att sälja lite extra.

4. Sälj grillkol genom Grillkol.se

Grillkol är en mer säsongsbetonad produkt. På våren är den lättsåld då många längtar efter att få börja grilla. Den funkar att att sälja även övriga delar av året då den är lätt att förvara. Det är förmodligen enklare att sälja grillkol i områden där de flesta bor i hus eller radhus med trädgårdar.

5. Sälj kryddor genom Kryddskafferiet.se

Genom kryddskafferiet säljer du kryddor. Framförallt är det saffran och tacokryddor. Saffran är en produkt som fungerar bäst att sälja på hösten.

6. Städa och tjäna pengar genom Stadasverige.se

Visst vore det bra att kunna göra något nyttigt och samtidigt tjäna pengar till klassen? Genom projektet Städa Sverige kan er klass städa exempelvis på stränder eller utefter vägar. För det får ni betalt av Städa Sverige. Städar hela klassen tillsammans blir det ett kul och viktigt lagarbete!

7. Sälj tandborstar och fryspåsar genom Freshab

Freshab erbjuder möjlighet att sälja produkter som alla behöver. Det är tandborstar, fryspåsar och brandfiltar. Brandfilt är en produkt som är bra att ha hemma, men få förmodligen har.

8. Sälj blommor genom Tulpankungen.se

Tulpankungen erbjuder blommor i olika former. De är betydligt mer säsongsbetonade än andra företag som säljer via klasser. Jul och påsk är två stora helger som Tulpankungen erbjuder speciella upplägg för. Men även vårens tulpanförsäljning är viktig.

9. Sälj delikatesser genom Finsmakarna.se

Att finsmakarna.se erbjuder produkter av extra högkvalité och god smak hörs på namnet. De erbjuder att sälja delikatesser som chokladpraliner, kaffe och te mm. 

Produkterna har förutom högsta kvalité också odlats och producerats under schyssta villkor. Krav, Ekologistk och Fairtrade är några av certifieringar Finsmakarna.se arbetar med.

10. Sälj strumpor genom Sockgrossisten.se

Från sockgrossisten kan ni sälja ett brett urval av strumpor. Det har strumpor för alla tillfällen och i olika färger och mönster. De erbjuder även andra produkter som underkläder och träningskläder. 

11. Sälj olika produkter genom Säljdirekt.se

De flesta företag som säljer via skolklasser eller idrottslag gör det genom att den som säljer först tar upp beställning. Produkterna beställs sedan hem och den som sålt får leverera produkterna. 

Säljdirekt.se har ett upplägg som gör det möjligt att ta med produkterna så att du kan sälja och leverera vid ett tillfälle. De erbjuer er att sälja bland annat parmesanost, kaffe eller ljus. Vissa av deras produkter är mer säsongsanpassade. 

12. Sälj grillsås genom Gogrilla.se

Gogrilla erbjuder grillsåser och andra tillbehör för grillen. Det är typiskt säsongsanpassade produkter. Men inför och under grillsäsongen är de lättsålda. 

För att underlätta er försäljning har de förpackat produkterna i olika kitt med flera olika produkter. Vilken storgrillare kan säga nej till en megakasse med grilltillbehör?

13. Sälj sport- och underkläder genom Gutz.se

Gutz erbjuder ett stort sortiment av sport och underkläder. Deras sortiment riktar sig både till vuxna och barn. 

Gutz har utvecklat en app som hjälper er med all administration kring försäljningen. Där finns också funktioner för att hantera betalningar och leveranser.

14. Sälj chips genom Gårdschips.se

Gårdschips producerar kvalitétschips med många olika spännande smaker. De har är även olika former av nyttiga och naturliga snacks. Visst låter det gott med chips med smak av halländsk cheddar eller tryffel?

När ska kopplingen användas?

Väldigt många som börjat övningsköra håller kopplingen nere hela tiden. Detta är ett normalt beteende eftersom att man enkelt kan tro att inget kan hända om man har kopplingen nere hela tiden. Faktum är däremot att det kraftigt sliter på motorn och höjer bensinförbrukningen. För att klara uppkörningen måste man använda kopplingen på rätt sätt.

Kopplingen ska användas enbart vid uppstart av bilen, när man vill byta växel, vid helstopp och under krypkörning. Vid uppstart av bilen används kopplingen för att accelera bilen. Kopplingen bör sakta släppas för att nå dragläget.

Vilken växel i vilken hastighet?

Det finns ingen satt regel per automatik vilken växel som ska användas vid vilken hastighet. Detta dels eftersom alla bilars motorer och växellådor varierar men mestadels för att man ska ha olika växlar beroende på ifall vägen lutar nedför, uppför eller är på rakt plan.

Låt oss säga att bilen är på rak mark och är 6-växlad. Då ska man följa riktlinjerna att ha 3:an vid 25km/h, 4an vid 40km/, 5an vid 50km/h och 6an vid 65km/h. Ettan ska enbart användas vid start i ungefär två billängder och tvåan användas för att accelerera upp.

Ifall bilen inte skulle ligga på rätt växel vid rätt tillfälle så kommer du antagligen höra eller känna detta. Om man har för låg växel så känner man antingen att motorn jobbar väldigt hårt genom snabba vibrationer och att motorn låter högt. Vid för hög växel så kan bilen rycka till, samtidigt som motorn är nästan helt tyst.

Eftersom alla bilars växellådor och motorer varierar så finns som sagt inga fast regler. Det man kan göra istället är att kolla på varvtalsmätaren. Denna bör ligga mellan 900-1300 varv per minut för att man ska eco-driva. Under acceleration på ettan och tvåan kommer varvtagen vara något högre. Du som övningskör kan prova att köra med 4an och att köra med 5an på en 50-väg och märka hur varvtalet kraftigt förändras.

Vad är det värsta som kan hända vid övningskörning?

Ibland blir övningskörningen inte precis som man tänkt sig, utan man kan hamna i en hel del olika situationer. Under dessa situationer är det lätt att både eleven och handledaren kan bli panikslagna. Det bästa sättet att förebygga det är att alltid vara medveten och vara förberedd på det värsta. Nedan kan ni se en roligt klipp om hur det kan gå till:

 

Övningskörnings tips till privata handledare del 2

Innan du påbörjar den andra delen rekommenderas att läsa den första delen om tips till privata handledare.

Ta plats i baksätet på en körlektion

Körskolorna är kända för att de har bra förståelse för eleverna, har bra förarkunskaper och har ett gott säkerhetstänk. För dig som privat handledare är det därför inte en dum idé att ta en plats i baksätet under en övningskörnings lektion. Detta innebär ofta ingen extra kostnad.

Gör säkerhetskontroll

Inte bara är en säkerhetskontroll bra för att eleven ska få kunskap om bilen och kunna starta upp den ifall någonting händer, men även är det krav att kunna utföra en säkerhetskontroll under uppkörning. Därmed bör man ungefär en gång i månaden gå igenom en säkerhetskontroll av bilen. Läs denna artikel för mer information om hur man gör en säkerhetskontroll.

Eliminera felinlärning

”Man kan inte lära en gammal hund att sitta” är det kända citatet att det är svårt att lära om sig någonting man redan behärskar. Detta kan vara ett hemskt problem för elever som har lärt sig köra bil på fel sätt och därmed inte klarar uppkörningen. Börja därför i rätt ände och ta det långsamt fram i början. Låt eleven praktisera varje körmoment separat innan den börjar köra på riktigt.

Övningskörnings tips till privata handledare del 1

Ofta är handledaren en förälder eller släkting till eleven, och därmed har man ofta en nära relation till varandra, men under ett moment som övningskörning kan denna relation drabbas. Detta eftersom det inte alltför sällan uppstår bråk i övningskörning för att båda har helt två skilda viljor. För att motverka detta från att hända har vi skrivit ett par tips som du som handledare bör tänka på under övningskörning.

Kommunikation

För att övningskörning ska bli en trivsam och lärorik tillvaro bör kommunikationen vara god. Detta innebär att du som handledare ska vara tydlig till eleven om vart ni ska åka, hur eleven ska köra men även vilka brister eleven har. Ärlighet varar alltid längst. Var konkret när du berättar om elevens problem och ta gärna med exempel. Viktigt är också att berätta hur eleven skulle ha gjort istället.

Var en bra förebild

Det vanligaste inlärningssättet för elever är att härma sina förebilder och köra så som de kör. Därmed är det viktigt att när eleven åker med dig som handledare ska du vara en bra förebild och köra säkert. Detta innebär kanske inte alltid att hålla hastighetsbegränsningarna, men man bör ha god koll om sina medtrafikanter och hur väglaget kan påverka körningen.

Detta är den första delen av guiden om tips för handledare. Läs andra delen av guiden här.

Ska man bry sig om viltfara?

Den klassiska vitfara skylten har ingen missat att se, men många missat att följa. Folk kör på i vanlig hastighet och lär sig att ignorera skyltarna. Anledningen till att de göra detta är för att i de allra flesta fall så händer inget särskilt. Under bra förhållanden kan man köra på i vanlig hastighet, men det rekommenderas att vara lite extra vaksam under dessa sträckor. Det är ju faktiskt någon som bestämt att sätta upp skyltarna för en anledning.

Vilt är extra farligt vid vissa säsonger

Vid brunsttid samt jakt (Sept-Okt) är de vilda djuren dels påverkade av kemiska attraktioner så att de springer runt i skogen och letar efter en partner, och därmed ofta krossar vägar. Även kan de precis blivit nära på att bli skjutna, och därmed livrädda och springer för sitt liv, kanske rakt över en väg. Under denna säsong kan det vara väldigt farligt att köra på dessa viltfarliga områden eftersom djuren kan dyka upp helt plötsligt. Det rekommenderas att hålla låg hastighet och vara extra vaksam.

Under vinterhalvåret när det är snöigt i skogarna föredrar vilddjuren att transportera sig på bilvägarna eftersom dessa är plogade och lätta att ta sig fram på. Dessa vilddjur är förhållandevis enkla att identifiera eftersom de går längs med vägen, men att köra lite saktare än vanligt och vara extra vaksam rekommenderas.

Vid vattendrag kan viltfaran vara extra hög eftersom älgar och andra vilddjur vill ta sig ner till sjön för att dricka. Även under månaderna maj-juni är viltfaran förhöjd eftersom älgföräldrarna då låter sina kalvar klara sig själva. Kalvarna blir då lämnade ensamma och går ofta upp på bilvägen i sin förvirring.

 

 

 

Förklaring av totalvikt, tjänstevikt, maxlast och bruttovikt

Tjänstevikt

Tjänstevikt innebär bilens vikt + förarens vikt. Detta kan exempelvis vara ifall bilen väger 1700kg och föraren 80kg så blir tjänstevikten 1700+80 = 1780kg.

Maxlast

Maxlast innebär hur mycket bilen kan lasta totalt. Detta är inte den praktiskt taget absolut största vikten man kan få bilen att väga genom att fylla den med ölflak. Snarare är det den maximalt tillåtna vikten som bilen är registrerad för. Detta är en fastbestämd summa exempelvis 300kg.

Totalvikt

Totalvikten är summan av tjänstevikt och maxlast. Om man tar från exemplen ovan där tjänstevikten är 1780kg och maxlasten för bilen är 300kg så skulle bilens totalvikt vara 1780 + 300 kg = 2080kg.

Bruttovikt

Bruttovikt är bilens vikt i en specifik tidpunkt. Exempelvis kan det vara om du är på väg till tippen med bilen full av skrot som du ska dumpa. Bilen väger 1900kg, föraren 70kg och lasten 150kg. I det ögonblicket blir bruttovikten 1900 + 70 + 150 = 2120kg.

Köra manuell eller automat växellåda

Nu kommer den stora frågan inför övningskörningen. Ska du välja att köra manuell eller automatisk växellåda? Båda har flera fördelar.

Automatisk växellåda är väldigt simpel att köra. Det enda man behöver göra är att välja ifall man vill framåt eller bakåt, sedan behöver man enbart sköta gasningen och styrningen själv. Problemet med detta är att man förlorar viss flexibilitet och även förmågan att utföra eco-driving.

En manuell växellåda kan man välja själv vilken växel man vill ligga på, men oftast följer man de rekommenderade växlarna beroende på hastigheten. Man kan däremot ligga på en lägre växel om man vill accelerera eller en högre växel om man vill köra eco-driving och spara bränsle.

Problemet med manuell växellåda är att om det är köbildning måste man manuellt byta mellan ettan, tvåan och trean på växellådan varje gång som trafiken börjar röra på sig. Med en automatisk växellåda behöver man enbart hålla in gasen när det är nödvändigt och blir därmed mycket smidigare.